Bingons historia

Historian kring bingo började enligt de flesta i spelformen lotto. I Italien hade man under 1500-talet ett lotteri som kallades för Lo Giuoco del Lotto D´Italia, som faktiskt spelas fortfarande idag varje lördag. Lottospelet kom sedan till Frankrike på 1700-talet och kallades där kort och gott för Le Lotto. Det vara bara rika personer som spelade Le Lotto från början. Under 1800-talet spelade man även ett liknande spel i Tyskland, som användes för att hjälpa barnen att stava och räkna.

Lottospelet tog sig sedan över Atlanten till USA, där man spelade det på marknader, med hjälp av bönor, varför det kallades för Beano. En leksaksförsäljare vid namn Edwin S Lower upptäckte spelet under en tur på en marknad och insåg snabbt potentialen. Han testade spelet på en grupp vänner, och en av spelarna blev så exalterad när hon vann, att hon istället för Beano, ropade ut Bingo! Namnet Bingo var fött. Lower började genast att tillverka spelet, men gjorde ett fatalt misstag: han tog inte patent på spelet och det dröjde därför inte länge förrän ett större företag började att massproducera bingospelet.

Bingospelandet spred sig över hela USA och blev bland annat ett populärt sätt att samla in pengar till kyrkan. USA har till stor del bidragit till att bingon har blivit så populär, trots att det faktiskt har sitt ursprung i Europa. I Sverige är bingo idag ett av de mest spelade spelen, vilket till stor del är tack vare succén med Bingolotto under 90-talet. Numera spelar vi istället bingo online till stor del och allt fler bingosajter öppnar upp för roliga spel.