Bingoregler

Bingo är ett av de lättaste spelen att lära sig. Du har säkert någon gång provat att spela bingo, kanske i skolan, en bingohall eller kanske till och med bilbingo? Här går vi igenom bingoreglerna för de vanligaste bingovarianterna, men alla baserar sig på samma grund.

När du spelar bingo använder man sig först och främst av en bingobricka. Som regel består den av 5 x 5 rutor i vilka det är inskrivet slumpvisa nummer mellan 1 och 75. Längst upp på bingobrickan hittar du bokstäverna B I N G O och under var och en av de bokstäverna hittar du fem olika siffror. När numren ropas ut, säger man exempelvis ”B 5, Bertil 5”, så att det ska gå lättare och snabbare att hitta igen numret på brickan. Vid ovannämnda exempel letar du således under bokstaven B på bingobrickan. Om du inte hittar numret under den utropade bokstaven, så behöver du alltså inte leta vidare på brickan.

När spelet sätter igång köper du bingobrickan, vilken kan kosta alltifrån ett par kronor eller till och med ören, till flera hundra kronor. När du köper en dyrare bricka har du chans på större vinster och vice versa. När numret ropas ut sätter du ett kryss på din bricka om numret finns där, annars får du hoppas på nästa. Spelar du bingo på nätet kryssas numret i automatiskt om du spelar på autoplay, och då behöver du aldrig känna dig nervös för att missa ett nummer. Numren fortsätter att ropas ut tills någon får fem kryss på rad. Raden räknas både lodrätt, vågrätt och diagonalt. Om du får bingo ska du meddela så tydligt som möjligt så att man kan kontrollera din bricka.

Vad är det då man vinner på bingo? Jo, om du får bingo så har du som regel vunnit hela den samlade potten som alla deltagare har köpt brickor för. Givetvis tar bingorummet också ut en viss del av den som provision, så riktigt hela vinner du inte, men i stort sett. Nu förstår du säkert att spel med dyrare brickor innebär större vinster, medan det blir mindre vinstsummor om brickorna bara kostar några kronor styck.